Een veelgestelde vraag: het berekenen van je uurtarief. Zodra je op Google gaat zoeken op uurtarief voor zzp’ers, kom je terecht in een oerwoud aan informatie. Ook loop je tegen verschillende bedragen aan. Het uurtarief voor zzp’ers verschilt erg per beroepsgroep. Je kunt je voorstellen dat een advocaat een veel hoger uurtarief kan vragen dan iemand in de zorg, simpelweg omdat we in de zorg afhankelijk zijn van wat er gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekeraars.
Methoden om een uurtarief te bepalen
Er zijn diverse manieren op tot een uurtarief te komen. Mocht je geen zin hebben om je hierin te verdiepen, dan kun je natuurlijk afwachten wat een opdrachtgever jou wil bieden. Toch is het verstandig om vooraf een beeld te hebben bij wat jij aan kosten maakt en wat je per uur zou moeten verdienen om er ook nog een inkomen uit te halen. Je maakt immers zelf ook kosten, denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering, pensioenopbouw en het reserveren van vakantiegeld.
Het uurtarief kun je op diverse manieren berekenen. Zo kun je bijvoorbeeld uitgaan van een vast bedrag per uur of per behandeling, maar je kunt jouw tarief ook baseren op een percentage van de omzet.
Vast tarief per uur of per behandeling
Een makkelijke methode is het bepalen van een vast tarief, waarbij je zelf kijkt wat je ongeveer bruto wilt verdienen. Neem als uitgangspunt bijvoorbeeld wat je in loondienst verdiende per uur, en tel daar je overige kosten bij op. Houd er wel rekening mee dat een opdrachtgever afhankelijk is van bedragen die gedeclareerd kunnen worden. Het is daarom zinvol om vooraf te kijken wat voor tarieven een praktijk hanteert en op basis daarvan een uurtarief op te stellen. Uiteraard spelen ook je werkervaring, leeftijd en specialisaties een rol. Als je een expert bent op een bepaald vlak of veel ervaring hebt, dan kun je vanzelfsprekend een hoger tarief vragen.
Percentage van de omzet
Een andere methode is het hanteren van een percentage van de omzet die de praktijk maakt. Daarbij gaat men vaak uit van het tarief voor een reguliere zitting. Je kunt met je opdrachtgever afspreken hoeveel procent van de tarieven voor jou is en hoeveel procent naar de praktijkhouder gaat. Hoe meer ervaring je hebt of hoe schaarser jouw specialisaties, hoe hoger het percentage dat je kunt vragen.
Pauzes, administratietijd en no shows meenemen in tarief
Vergeet niet om ook de volgende zaken mee te nemen in het bepalen van je tarief: pauzes, administratietijd en vergoeding voor mogelijke no shows. Overleg met je opdrachtgever wat jullie hierover kunnen afspreken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Mocht je zelf een voorstel willen doen, dan kun je bijvoorbeeld afspreken om een bepaalde tijd te factureren voor administratie of pauze (bijvoorbeeld 1 uur per gewerkte dag). Ook zou je voor no shows een tarief kunnen voorstellen, waarbij jij en de praktijkhouder bijvoorbeeld de kosten delen (stel dat een praktijk bij een no show de cliënt een factuur stuurt van €25,-, dan ontvang jij een deel van dat bedrag).